Flytende honning
Flytende honning, også kalt jomfruhonning, er en frisk og mild honning som høstes tidlig i sesongen. Denne høstes, slynges og tappes direkte på glass uten å røres.
Denne flytende honningen egner seg spesielt godt som saus på desserter, på ost på is – over jordbær, eller bare nyte den som den er.
Det er vanskelig å kunne garantere hvor lenge den holder seg flytende uten å begynne å krystallisere seg selv. Vanligvis bør en oppbevare honning litt kjølig, men denne flytende honningen er det derimot viktig å lagre ved romtemperatur for at den skal holde seg blank og flytande lengst mulig. En kan også oppbevare flytende honning i fryseren og ta den opp når den skal brukes.
Dersom honningen blir grovkornet, kan en smelte krystallene igjen ved å varme honningglasset i vann som er varmet til ca 40 grader.
Sommerhonning
Sommerhonning er vanligvis lys og har en mild frukt-aktig smak. Denne milde smaken kommer spesielt godt frem siden den ikke er varmebehandlet.
Om honning er flytende eller fast avgjøres av forholdet mellom de to viktigste sukkerarter, drue- (glukose) og fruktsukker (fruktose). Sistnevnte krystalliserer ikke. Derfor vil honning som inneholdende en overvekt av fruktsukker forbli flytende. Norsk honning er vanligvis litt «tykk» fordi den hovedsakelig består av glukose.